testamente
Hos omhu advokater laver vi mange testamenter, og det er vi meget glade for. Det er nemlig efter vores opfattelse utrolig vigtigt, at man aktivt tager stilling til, hvordan ens formue skal fordeles, når man dør, og at man samtidig tager stilling til, om man skal gøre arven til ens pårørende til særeje, om den skal båndlægges osv.
hvis ikke du har et testamente
Hvis du ikke har lavet et testamente, vil din formue blive fordelt efter arvelovens regler. For mange er det dog ikke nok til at sikre arvens fordeling og arvingerne så godt som muligt. Uanset om du bor alene, med en partner, er gift eller noget helt andet, er det en god idé at undersøge, hvordan arveloven påvirker netop din situation og samtidig finde ud af, hvad du kan beslutte ved at lave et testamente.
hvad kan testamentet indeholde?
I testamentet kan du bestemme, hvem der skal arve, og hvordan værdierne skal fordeles mellem dine arvinger, samtidig med at du overholder arvelovens regler. Du kan udover fordeling af formuen vælge, at arven skal være særeje, eller at eventuelt mindreårige arvinger ikke får hele arven udbetalt på én gang, når de fylder 18 år. Du kan også bestemme, hvem der skal have forældremyndigheden over dine børn, og endda træffe beslutninger om din begravelse. Du skal dog være opmærksom på, at bestemmelser om bisættelser og begravelse bedst gøre i dokumentet „Min Sidste Vilje‟, som findes hos Danske Bedemænd.
Når du henvender dig til omhu advokater, vil vi typisk starte med et møde, hvor vi taler om dine ønsker og muligheder. Derefter laver vi et udkast, som vi enten kan gennemgå sammen over telefonen eller ved endnu et møde. Det vigtigste er, at du er tryg ved indholdet og sørger for at opdatere testamentet, så det altid afspejler dine ønsker. Vi gør vores bedste for at formulere det i et klart og enkelt sprog, så det er nemt for dig at forstå, når du læser det, og så dine arvinger, som vil have meget at forholde sig til ved et dødsfald, også kan forstå det uden problemer.
Du er velkommen til at kontakte omhu advokater, hvis du vil have hjælp til at lave testamente. Du må også gerne kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for et testamente, så kan vi afklare det nærmere.
Hvis du vil vide mere om, hvordan du opretter et testamente, kan du læse videre her…..
Den bedste måde at oprette et testamente på er et notartestamente. Når testamentet har det indhold, som du gerne vil have, skal du skrive det under foran en notar.
I Danmark varetages notarfunktionen af byretterne, og en notar er en rettens ansatte, der har tilladelse til at fungere som notar.
Hos notaren skal du fremvise legitimation. Efter at have gjort dette, vil notaren gennemgå testamentet og lade dig underskrive to eksemplarer: det ene får du med hjem med en påtegning om, at det er underskrevet foran notaren, mens det andet opbevares af notaren. Notaren registrerer testamentet i Centralregisteret for Testamenter under dit CPR-nummer. Når du dør, vil skifteretten finde testamentet via dit CPR-nummer, så dine ønsker kan blive gennemført.
Det er meget vanskeligt at få et notartestamente erklæret ugyldigt, da notaren både sikrer, at du er den, du udgiver dig for at være, og samtidig vurderer, om du er i stand til at forstå og handle fornuftigt.
Den næstbedste fremgangsmåde er at oprette et vidnetestamente. Det gør man ved at underskrive testamentet under overværelse af to vidner, som så også skriver under på testamentet. Vidnerne må ikke være nævnt i testamentet eller have nogen form for interesse i det. De må heller ikke være familiemedlemmer. Vidnerne kan være venner, naboer, kolleger eller lignende.
Hos omhu advokater bruger vi ofte vidnetestamentet som en midlertidig løsning, hvis det ikke er muligt at komme til en notar indenfor rimelig tid. Det kan også bruges, hvis den, der opretter testamentet, er for syg til at komme til notar, men det er vigtigt at være opmærksom på, at man altid kan få notaren med ud til den syge, så det er kun, hvis døden er nært forestående eller vedkommende pga. sygdom er på vej ind i en tilstand uden evne til at handle fornuftsmæssigt, at vi benytter vidnetestamentet. Man skal også være opmærksom på, at et vidnetestamente er lettere at få erklæret ugyldigt sammenlignet med et notartestamente. Desuden kommer et vidnetestamente ikke automatisk frem efter din død, og det kan desuden være et problem, hvis det originale eksemplar er blevet væk.
Er du i en akut situation, hvor du ikke kan komme i kontakt med en notar eller oprette et vidnetestamente, kan du lave et nødtestamente. Et nødtestamente kan oprettes på enhver måde, for eksempel via e-mail eller sms. Vær opmærksom på, at et nødtestamente kun er gyldigt i kort tid efter oprettelsen, så hvis du overlever den akutte situation, skal du oprette et notartestamente eller et vidnetestamente i stedet for nødtestamentet.
Kontakt omhu advokater, hvis du har brug for hjælp til at udarbejde dit testamente.
Du kan finde vores kontaktoplysninger her.