ægtepagter
En ægtepagt er en skriftlig aftale mellem to ægtefæller.
Formålet med en ægtepagt er at ændre det gældende udgangspunkt for ægtefæller, nemlig at stort set alt, hvad ægtefæller ejer, bliver til delingsformue, når de gifter sig.
En ægtepagt er derfor ikke relevant, hvis ikke I er gift. Vi får jævnligt spørgsmålet, om man ikke skal have en ægtepagt for at sikre sig mod deling af aktiver, hvis man flytter sammen, og svaret er, at det skal man ikke. For mellem samlevende opstår der ikke en delingsformue.
Hvis man ikke har lyst til, at hele eller dele af ens formue skal deles med ægtefællen, når man dør, bliver skilt eller blive separeret, skal der oprettes en ægtepagt.
En ægtepagt går nemlig typisk ud på, at hele eller dele af ens formue holdes uden for delingsformuen. Den kan også gælde enkelte aktiver, så man eks. holder et familie-sommerhus udenfor en eventuel deling i forbindelse med skilsmisse eller separation. Ægtepagten kan dog også gå ud på det modsatte, nemlig at aktiver, der som udgangspunkt ikke er en del af delingsformuen – nemlig rimelige pensionsordninger – skal deles, hvis man bliver skilt eller separeret.
særeje
Aftaler man, at visse aktiver eller hele formuen ikke skal være delingsformue, bliver den til særeje. I skal derfor i ægtepagten også tage stilling til, hvilken type særeje, I vil have.
Vælger man fuldstændigt særeje, bliver særejet ved med at være særeje, selvom den ægtefælle, der ejer særejet, dør. Vælger man i stedet kombinationssæreje, bortfalder særejebeskyttelsen i det øjeblik, ægtefællen dør, så både afdødes særeje og delingsformuen smelter sammen.
En ægtepagt med fuldstændigt særeje kan være en god ide, hvis den ene af jer har meget gæld, mens den anden har en positiv formue, eller hvis I har særbørn og vil sikre, at nogle ejendele ikke deles op. Den sikrer, at alt, hvad I ejer, forbliver jeres eget, hvis I bliver skilt.
Det er meget vigtigt at få grundig rådgivning om, hvilken type ægtepagt, der passer til jeres situation, da det kan have stor betydning for, hvordan I er beskyttet i tilfælde død.
En ægtepagt er altså en aftale om deling, som laves, før man overhovedet ved, om det bliver aktuelt med deling. Man tager med ægtepagten stilling til en række væsentlige økonomiske spørgsmål, inden det eventuelt bliver aktuelt.
Ægtepagten kan oprettes både før og efter, at I gifter jer. Det kræver enighed, og opretter I den først efter I er blevet gift, kræver det som udgangspunkt, at I har hver jeres advokat, også selvom I er enige.
Kontakt omhu advokater, hvis I ønsker vores vejledning og hjælp til at udarbejde jeres ægtepagt. Kontaktoplysninger til omhu advokater findes her.